Galerie Peter Leen   homepage                                                                                                                                                                     terug naar de kunstenaars


Pier Arjen de Groot

 

schilder - beeldhouwer

1905  -  1995

 

 

 

"Pier Arjen de Groot was de tweede man van mijn moeder Anna Sophia. Ik leerde hem kennen op mijn zestiende en het was liefde op het eerste gezicht. Hij heeft me leren biljarten en jenever drinken in de kroeg van Stavoren, hij leerde me haring, sprot en mosselen eten en vissen maken van beeldhouwersgips. Ademloos luisterde ik naar de muziek waar hij zo van hield en naar de talloze anecdotes en grappen die hij vertelde. Hij was een verrijking voor mijn leven.
Pier en Anna hielden innig van elkaar en die sfeer omringde hen in alles. Nu, jaren na hen beider overlijden, ben ik erg blij in de gelegenheid gesteld te worden zijn werk te laten zien in de mooie galerie van Peter Leen, die mijn bewondering voor het werk van Pier deelt."

Rosemarie Dooijes,  18 juni 2009

 

 

             

 

Ter gelegenheid van de expositie is er een boek verschenen over deze kunstenaar,

klik hier voor het boek

 

 

Rosemarie, dochter van de levenspartner van de kunstenaar Pier Arjen de Groot, is samen met haar nicht op bezoek geweest in de galerie.

Roos heeft sinds het overlijden van haar moeder het beheer over de nalatenschap van het werk van Pier Arjen de Groot.

Zij toonde me een aantal foto's van portretschilderijen en enkele bronzen torso's. De schilderijen zijn niet te koop. Van de beelden zijn er van elk, zeven verschillende in totaal, drie afgietsels voorhanden. De totale oplage van elk beeld was vier.

Twee dagen later zijn we gaan kijken en hebben we de middag met veel plezier doorgebracht in het huis van Roos. De beelden zijn fantastisch mooi. Vrouwen torso's, in verschillende kleuren patin. Prachtige vrouwelijke vormen zonder enige seksuele lading. De beelden zijn gemaakt in de laat jaren veertig.

Mijn vriendin Teem en ik, waren opslag verliefd op hetzelfde beeld.

Dit is fantastisch. Al pratende besluiten we om een tentoonstelling te maken met het werk van deze kunstenaar, zowel schilderijen als beelden. Aangekleed met voorwerpen uit zijn atelier, dit om de sfeer zo compleet mogelijk te maken.

Van de schilderijen zal er echter niets te koop zijn. Alles is destijds verkocht en wat er nog is dat blijft in de familie. De beelden daarentegen zijn te koop en gaan wat mij betreft ook allemaal verkocht worden. Niet alleen voor mij weer een buitenkans om iets bijzonders te laten zien maar ook voor de bezoekers en vaste klanten van de galerie om een mooie en waardevolle aankoop te doen. Iedereen die de beelden gaat zien en voelen zal dat beamen.

Pier Arjen de Groot heeft zijn opleiding gehad aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam waar hij les kreeg van Anton Derkinderen en

J. Jurres. In eerste instantie een opleiding voor tekenen en schilderen.

Het beeldhouwen heeft hij later geleerd bij onder andere de beeldhouwer H.M. Hagendoorn in Voorburg.

Het feit dat het Prentenkabinet van het Rijksmuseum van al zijn etsen een afdruk in de collectie hebben zegt iets over de kwaliteit van het werk van Pier Arjen de Groot.

Breukelen, zaterdag 6 juni 2009

English version

 

Prijzen en/of beschikbaarheid van de beelden die nog beschikbaar zijn: info@galeriepeterleen.nl

 

Galerie Peter Leen   homepage                                                                                                                                                                      terug naar de kunstenaars