Galerie Peter Leen homepage                                                                                                                                                                  terug naar de kunstenaars

 

Eddy Roos

       

 

“Ik voel mijn beelden nooit als af. Je bent steeds in beweging, in onderzoek. Het is het onderzoek dat me het meest interesseert.”

 

'Aarde'

brons   oplage 8

 

 

'Lucht II'

brons   oplage 8

 

 

'Twee figuren'

brons   oplage 8

 

 

'Patricia'

brons,   165 cm,   oplage 8

 

 

'Leunend'

Siberisch krijt

 

Prijzen en beschikbaarheid op aanvraag: 

Wilt u op de hoogte worden gehouden van nieuwe schilderijen van deze kunstenaar mailt u dan uw naam en adres naar:

info@galeriepeterleen.nl

 

Expositie van Eddy Roos samen met Noëlla Roos en Rachel Dieraert,  mei 2012.

 

 

Eddy Roos

Eddy Roos, geboren 1949 te Amsterdam.

Als jonge jongen was hij vaak te vinden in het atelier van de beeldhouwer Berend Peter Hogenesch, aan de overkant van zijn school. Daar in de werkplaats maakte hij zijn eerste beelden. Op 14 jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste schilderlessen van Dick van 't Wout en Paul Visser.

Zijn geld verdiende hij met werk op een fabriek. 's Middags maakte ik dan tekeningen voor Paul Visser. Bij de schilder Dick van ’t Wout moest hij in het atelier aan het werk.

"Dat was een spannende tijd, hij was mijn echte mentor.”

Eddy Roos heb ik leren kennen tijdens een kunstenaars-diner in Uithuizen, in de tuin van zijn museum. Een 25-tal, veelal voor mij onbekende gasten, eerlijke gerechten, genoeg wijn en prachtig lenteweer waren de ingrediënten voor een enerverende avond.

Wisselen aan tafel van plek zodat je met andere mensen in gesprek komt is een prima manier om meerdere gesprekken te hebben met steeds weer andere ‘nieuwe’ tafelgenoten. Op een gegeven moment zaten Eddy Roos en ik naast elkaar, nadat hij ons rond had geleidt door het museum en mij met Margriet Barends samen, ook nog door zijn woning.

Eddy had gek genoeg de naam om niet makkelijk benaderbaar te zijn. Nou daar heb ik weinig van gemerkt. Waarschijnlijk omdat we dezelfde taal spreken, allebei geboren Amsterdammers, en omdat we het even niet meer hadden over welke vorm van kunst dan ook. We zullen het ongetwijfeld wel even over kunst gehad hebben maar niet specifiek over zijn werk. Het gesprek dat we hadden was heel ontspannen. Bij het afscheid beloofden we contact met elkaar te houden en hij zou vanuit Amsterdam de galerie komen bezoeken.

Dat heeft hij gedaan in gezelschap van zijn vriendin Rachel Dieraert en dochter Noëlla.

Drie voor de prijs van één…

Mijn plannen verteld aangaande de plannen voor de uitbreiding van de galerie en we kwamen tot de fijne overeenkomst dat Eddy zijn beelden en tekeningen bij mij in de galerie zou gaan exposeren. Eerst op de expositie van de ‘heropening’ van de galerie in november 2011 en dan later in april 2012 samen met Rachel en Noëlla met een eigen tentoonstelling.

Wanneer je de grote beelden van Eddy Roos voor je ziet in de nieuwe zaal van de galerie, dan heb je toch echt een fantastische apotheose.

Beweging is een onlosmakelijk kenmerk in de beelden van Eddy Roos. Hij behoort tot de 3e generatie van de Groep van de Figuratieve Abstractie.

Les heeft hij gehad van o.a. Paul Grégoire op de Rijksacademie te Amsterdam.

 

Galerie Peter Leen homepage                                                                                                                                                                 terug naar de kunstenaars