Galerie Peter Leen  homepage                                                                                                                                                     terug naar de kunstenaars

 

Constant

Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer

 

             

 

 

'De Droom'

sepia ets, nr.11/20, 1971

16 x 18 cm

niet meer beschikbaar

 

De Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer Constant werd in 1920 geboren in Amsterdam als Constant Anton Nieuwenhuys. Constant studeerde van 1939 tot 1942 aan de Kunstnijverheidsschool en de Rijksacademie in Amsterdam.

Constant ontmoette in 1946 in Parijs de Deense kunstenaar Asger Jorn. Onder invloed van deze ontmoeting verschenen fantasiedieren en angstaanjagende mensfiguren in zijn werk. Hij kreeg zijn eerste solotentoonstelling een jaar later in Amsterdam.

In 1948 was Constant medeoprichter van de Nederlandse Experimentele Groep en Cobra. Hij beschreef het manifest voor de jonge schilders, dat in het eerste nummer van Reflex verscheen.

 

"Het kind kent geen andere wet dan zijn spontaan levensgevoel en heeft geen andere behoefte dan dit te uiten. Hetzelfde geldt voor de primitieve culturen, en het is deze eigenschap ook, die deze culturen een zo grote bekoring verleent voor de mens van heden die in een morbide sfeer van onechtheid, leugen en onvruchtbaarheid moet leven."

 

Constant was met Christian Dotremont de belangrijkste theoreticus van Cobra. Constant schreef talloze artikelen en manifesten, waarin hij de maatschappelijke rol van de kunstenaar benadrukte. Creativiteit en fantasie zouden volgens Constant in dienst moeten staan van de cultuur.

Constant vestigde zich in 1950 in Parijs. In deze periode ontstonden de oorlogsschilderijen, waarin hij een vernielde wereld toonde. Aan het einde van de jaren vijftig ontwikkelde hij zijn ideeën over de ideale stad, die hij "Nieuw Babylon" noemde.

In de jaren zeventig richtte Constant zich weer op het schilderen en tekenen. In zijn latere werk vormden de oude meesters een belangrijke inspiratiebron. Deze schilderijen maken een afgewogen indruk.

Het werk van Constant is te zien geweest op vele belangrijke tentoonstellingen. De belangrijkste solotentoonstellingen werden georganiseerd in het Stedelijk Museum in Amsterdam (1978), het Haags Gemeentemuseum (1980) en het Rheinisches Landesmuseum (1986).

Constant had een atelier in een voormalige gymzaal op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam.

Hij overleed op 1 augustus 2005 op 85-jarige leeftijd in Utrecht.

 

Galerie Peter Leen  homepage                                                                                                                                                        terug naar de kunstenaars