SameSame Restaurant                                                                                                                                                             terug naar 'Kunstwerken uit Thailand'

 

Ban Chiang Potten

terracotta 2000 jaar voor Christus

 

 

Ban Chiang is een archeologische opgraving, eind jaren ’60 en begin jaren ‘70, gelegen in de Thaise provincie Udon Thani.
Ban Chiang wordt beschouwd als de meest belangrijke prehistorische nederzetting die in Zuid-Oost Azie is gevonden.
De opgraving toont het vroegste bewijs van landbouw in de regio en van de fabricage en het gebruik van metaal. Het gebruik van deze potten dateert van 4000 tot 200 jaar voor Christus.
De opgraving is vooral bekend van de met prachtige geometrische figuren bekraste en beschilderde potten.

 

           

      

Een gast in ons restaurant SameSame vertelde mij dat haar broer, cultureel antropoloog, betrokken was bij de archeologische opgravingen in Udon Thani te Thailand, eind jaren '60 en begin jaren ’70.
Wat toen blijkbaar nog kon maar nu bij de wet strikt verboden is, dat er een aantal van die potten meegenomen zijn naar Nederland. Niet per se voor zakelijk gewin maar meer als souvenir voor eigen verzameling.

Deze zijn altijd thuis bewaard gebleven. De archeoloog is in 1980 omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Indonesië.


Omdat ik van huis uit een voorliefde heb voor keramiek en aardewerk was mijn interesse vanzelfsprekend.
Bij het live zien van de potten, die in een uitstekende conditie zijn, was ik zeer aangenaam verrast. Drie potten heb ik toegevoegd aan mijn eigen verzameling. Een drietal andere potten verkoop ik in de galerie.

Bovenstaande 'rode' potten stammen uit de periode 1000 jaar vóór onze jaartelling.

De 'zwarte' potten hieronder verschillen qua kleur en tekening. Hier is de tekening in het aardewerk gekrast en niet geschilderd zoals bij de latere rode potten hierboven. Deze dateren van 2000 voor Christus

       

           

 

 

De 'rode' potten zijn te koop bij  Galerie Peter Leen   /   info@galeriepeterleen.nl