Galerie Peter Leen  homepage                                                                                                                                                                  terug naar de kunstenaars

 

                                                              

Anita Franken

1957 - 2017

 

             

 

Helaas heeft de kunstenaar Anita Franken veel te vroeg het aardse leven omgeruild voor het volgende...

Er is nagenoeg geen werk van haar meer verkrijgbaar. Uitsluitend uit particulier bezit komt er nog wel eens iets op de markt.

 


'Fluisterende zussen',  brons,  52 cm hoog

in de galerie te koop

 

 

   

Anita in de galerie, 2007                                                    Beeld in Stadskanaal

 

Anita Franken, geboren in 1957 te Zundert, overleden in 2017.

Opleiding aan de Minerva Academie Groningen.

Slank, tenger en beweeglijk. Ranke bronzen verschijningen met een intieme, herkenbare uitstraling. Sommige sculpturen hebben iets sprookjesachtig. Ze geeft op een subtiele wijze een verwijzing naar een mythe of een onwerkelijkheid zodat er zich iets vreemds voordoet.
“Ik hou van die extra betekenis die achter mijn figuren steekt. Ze zijn menselijk, maar ook zichtbaar iets meer dan dat.”

Voor al haar figuren geldt dat zij zich er niet van bewust zijn dat er naar hen gekeken wordt.
Zij nemen wel poses aan, men kan zich voorstellen dat zij voor een spiegel staan, maar wanen zich alleen. De toeschouwer zal een sfeer van ongedwongenheid en intimiteit ondergaan. De houding van de figuren is dynamisch, de heupen wijzen een andere richting uit dan de schouders, het hoofd staat vaak gedraaid op de nek. De beelden krijgen hierdoor meerdere aangezichten, waardoor de nieuwsgierigheid van de toeschouwer wordt gewekt.

Anita Franken behoorde vanaf 2001 tot één van de vaste beeldhouwers van Galerie Peter Leen.

 


   

Het bronzen beeld 'Vrijheid'  te Veendam, gestolen in maart 2010

Weet u waar het beeld staat, laat mij het a.u.b. weten..."Een huis zonder kunst is een huis zonder ziel"

Galerie Peter Leen  homepage                                                                                                                                                                 terug naar de kunstenaars